Zelfbeheersing en Zelfvertrouwen

 • Kosten

  € 245,-

 • Wanneer?

  individuele intake gedragstherapie op zaterdag ochtend, praktijklessen op woensdag ochtend.
 • Extra info

  individuele intake gedragstherapie, theoriecursus en 6 praktijklessen, maximaal 5 deelnemers met 2 gespecialiseerde instructeurs.

 • Waar?

  Lankerdijk 13
  7054 BW Westendorp

ZELFBEHEERSING & ZELFVERTROUWEN

(in samenwerking met N&N dogtrainers)

Heeft uw hond moeite met zich te concentreren en is de hond snel afgeleid door prikkels? Is uw hond onzeker, angstig of vertoont uw hond lichte (angst)agressie naar andere honden en/of mensen? Speciaal voor u en uw hond is de cursus Zelfbeheersing & Zelfvertrouwen ontwikkeld. In deze cursus trainen we op meer zelfvertrouwen en ontspanning bij hond en baas (het leren herkennen van subtiele signalen van stress en opwinding en door proactief handelen het escaleren van emoties voorkomen), betere concentratie, meer aandacht voor de baas, het stimuleren van samenwerking en het leren omgaan met afleidende prikkels (niet vermijden, maar juist er naar kijken en toch rustig blijven en luisteren).

CURSUS ZELFBEHEERSING & ZELFVERTROUWEN

Deze cursus is bedoeld voor honden die moeite hebben om zich te concentreren op de baas en zich erg snel laten afleiden door prikkels (bijvoorbeeld andere honden, mensen of verkeer) in de omgeving.

Denk aan honden die thuis alle oefeningen beheersen, maar op straat en/of op het trainingsveld met andere honden vooral trekken, springen, slecht luisteren (bijvoorbeeld door enthousiasme of overmatige energie). Of honden die juist onzeker of angstig zijn en daardoor alles om zich heen in de gaten willen houden en niet kunnen concentreren en luisteren. Daarnaast is deze cursus ook geschikt voor honden die lichte (angst)agressie vertonen naar andere honden of mensen.

De belangrijkste doelen zijn:

 • meer zelfvertrouwen en ontspanning bij hond en baas (het leren herkennen van subtiele signalen van stress en opwinding en door proactief handelen het escaleren van emoties voorkomen)
 • betere concentratie, meer aandacht voor de baas en het stimuleren van samenwerking
 • het leren omgaan met afleidende prikkels (niet vermijden, maar juist er naar kijken en toch rustig blijven en luisteren)

We zullen trainen op het consequent uitvoeren van basisoefeningen zoals zit, blijf, oogcontact maken, wandelen zonder trekken/volg en hier, waarbij we de hoeveelheid afleiding stapsgewijs opbouwen. Ook leer je enkele nieuwe oefeningen speciaal gericht op zelfbeheersing, zelfvertrouwen, rust en ontspanning. Daarnaast maken we in deze cursus ook gebruik van TTouch balanstraining. Hierbij volg je een parcours van verschillende materialen, waar de honden in rustig tempo overheen moeten lopen. Hierdoor worden ze uitgenodigd beter te kijken waar ze hun poten neerzetten en leren ze zich meer te concentreren en hun lichaam beter in balans te gebruiken. De hond leert te reageren op zachte signalen die je op het lichaam geeft m.b.v. een halsband, tuig en een lijn met 2 contactpunten. Ook leer je de hond helpen te ontspannen en meer zelfbewustzijn te geven door middel van massage.

De eerste paar lessen wordt aangelijnd getraind, maar de laatste 2 lessen wordt ook gedeeltelijk los van de lijn getraind. Hierbij wordt aandacht besteed aan sociaal gedrag los van de lijn en wordt meer gehoorzaamheid gevraagd door ook enkele oefeningen los van de lijn te doen. Veiligheid en positieve leerervaringen voor iedereen staat voorop, dus dit zal altijd in kleine subgroepjes zijn en indien nodig individueel met een hek ertussen. Ook worden onze eigen honden hierbij regelmatig ingezet om de honden te laten oefenen met rustig communiceren.

We starten met een individuele intake:
Hierna volgt een theorie cursus (online) waarvan u de gegevens en inlogcode digitaal toegestuurd krijgt. Hierin krijgen de eigenaren uitleg over de verschillende trainingstechnieken, massages en hulpmiddelen die in de praktijklessen gebruikt kunnen worden. Na de online theorie cursus volgen 6 praktijklessen. Bij de praktijklessen zijn ook partners van harte welkom (mits de richtlijnen van het RIVM dit toelaten) om aan de zijlijn mee te kijken. Dan kunt u thuis de hond samen beter begeleiden op dezelfde manier.

Deze speciale cursus wordt intensief begeleid: kleine groepjes van 4 tot 5 honden worden begeleid door 2 gespecialiseerde instructeurs met veel ervaring in het begeleiden van probleemgedrag.  Jonna Menthen kan indien gewenst de honden ook nog ondersteunen met natuurlijke middelen zoals bijvoorbeeld Bach-bloesemtherapie en etherische oliën.  Inge Siebelink verzorgt op aanvraag extra gedragstherapie.

Let op: wanneer u nog niet eerder bij ons getraind heeft, verzoeken wij u om vóór inschrijving eerst contact op te nemen (06 31 65 43 09) om te overleggen of deze cursus voor u en uw hond passend is.